Ons lichaam is een complex en intrigerend geheel van systemen en organen. Een van de meest fascinerende delen van ons lichaam is onze darmen. Het is algemeen bekend dat de darmen een belangrijke rol spelen bij de spijsvertering, maar wist je ook dat de darmen worden beschouwd als het tweede brein van ons lichaam?

  De darmen zijn een complex systeem van zenuwen en neuronen dat het enterische zenuwstelsel (ENS) wordt genoemd. Dit zenuwstelsel is zo complex dat het soms wordt beschouwd als het tweede brein van ons lichaam. Het ENS bevat meer dan 100 miljoen zenuwcellen en is in staat om onafhankelijk van het centrale zenuwstelsel te functioneren. Dit betekent dat de darmen signalen naar de hersenen kunnen sturen zonder dat de hersenen dit bewust opmerken.

  Het tweede brein in onze darmen speelt een belangrijke rol bij het reguleren van ons spijsverteringsstelsel en het immuunsysteem. Het ENS is in staat om onze darmbewegingen te reguleren, voedsel te verteren en afvalstoffen af te voeren. Daarnaast speelt het ENS ook een belangrijke rol bij de productie van neurotransmitters, zoals serotonine en dopamine, die een belangrijke rol spelen bij ons humeur en onze emoties.

  Recent onderzoek heeft aangetoond dat er een sterke verbinding is tussen ons tweede brein in de darmen en ons centrale zenuwstelsel. Dit betekent dat de gezondheid van onze darmen niet alleen invloed heeft op onze spijsvertering, maar ook op ons humeur, ons gedrag en ons algehele welzijn. Een disbalans in ons darmmicrobioom, het geheel van bacteriën en andere micro-organismen die in onze darmen leven, kan bijvoorbeeld leiden tot prikkelbare darmsyndroom (PDS), angst, depressie en andere mentale stoornissen.

  Het is dus belangrijk om goed voor onze darmen te zorgen om ons algehele welzijn te verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld door het eten van vezelrijk voedsel, het vermijden van suiker en bewerkte voedingsmiddelen, het beperken van alcohol en roken en het regelmatig beoefenen van lichaamsbeweging. Daarnaast kan het nuttigen van probiotica, het verminderen van stress en het regelmatig beoefenen van ontspanningstechnieken zoals meditatie en yoga ook helpen om onze darmgezondheid te verbeteren.

  In conclusie, onze darmen zijn niet alleen belangrijk voor onze spijsvertering, maar spelen ook een belangrijke rol bij ons algehele welzijn en gezondheid. Het enterische zenuwstelsel in onze darmen wordt beschouwd als het tweede brein van ons lichaam vanwege de complexiteit van de zenuwen en neuronen in dit systeem. Het is dus belangrijk om goed voor onze darmen te zorgen door middel van een gezond dieet, lichaamsbeweging en ontspanningstechnieken om je energiek en happy te voelen. Je kunt hiervoor ons leuke week programma volgen ‘meer energie door kleur’ of je kunt mij een mial sturen om te kijken hoe het ervoor staat met jou darmen. 

   

  mailadres: info@misskleurrijkeenergie.nl

  Kleurrijke groetjes Denise