Het is algemeen bekend dat ons lichaam vitamines nodig heeft om goed te functioneren. Maar wist je dat sommige vitamines ons ook de energie geven die we nodig hebben om de dag door te komen? In deze blog zal ik de vitamines bespreken die van belang zijn voor onze energieniveaus en hoe je ervoor kunt zorgen dat je voldoende van deze vitamines binnenkrijgt.

  1. Vitamine B12

Vitamine B12 is een essentiële vitamine die betrokken is bij de aanmaak van rode bloedcellen en het onderhoud van het zenuwstelsel. Het speelt ook een belangrijke rol bij de productie van energie. Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot vermoeidheid en zwakte. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine B12 zijn onder andere vlees, vis, eieren en zuivelproducten. Als je veganist bent, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende vitamine B12 binnenkrijgt via supplementen of verrijkte voedingsmiddelen.

  1. Vitamine D

Vitamine D is van belang voor een goede werking van ons immuunsysteem en speelt ook een rol bij de opname van calcium voor sterke botten en spieren. Daarnaast is er steeds meer bewijs dat vitamine D een rol speelt bij onze energieniveaus. Een tekort aan vitamine D kan leiden tot vermoeidheid en spierzwakte. Vitamine D wordt aangemaakt in de huid wanneer deze wordt blootgesteld aan zonlicht. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D zijn onder andere vette vis, eieren en verrijkte zuivelproducten. Als je niet voldoende zonlicht krijgt of een risico loopt op een vitamine D-tekort, kan een supplement een goede optie zijn.

  1. Vitamine C

Vitamine C staat bekend om zijn rol bij het ondersteunen van ons immuunsysteem, maar het speelt ook een belangrijke rol bij onze energieniveaus. Vitamine C is betrokken bij de productie van carnitine, een molecuul dat ons helpt vetten om te zetten in energie. Vitamine C is ook betrokken bij de aanmaak van collageen, dat belangrijk is voor gezonde bloedvaten en een goede bloedstroom. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C zijn onder andere citrusvruchten, bessen en groene bladgroenten.

  1. Magnesium

Magnesium is een mineraal dat betrokken is bij meer dan 300 enzymatische reacties in ons lichaam, waaronder de productie van energie. Magnesium helpt bij het omzetten van glucose in energie en speelt ook een rol bij de opbouw van spieren en botten. Een tekort aan magnesium kan leiden tot vermoeidheid en spierzwakte. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium zijn onder andere noten, zaden, volle granen en bladgroenten.

  1. IJzer

IJzer is eigenlijk geen vitamine, maar een mineraal dat ons lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Het is betrokken bij de productie van hemoglobine, het eiwit in rode bloedcellen dat zuurstof door ons lichaam transporteert. IJzer is ook nodig voor de aanmaak van myoglobine, een eiwit dat zuurstof opslaat in spiercellen en zorgt voor een goede spierfunctie.

Een tekort aan ijzer kan leiden tot bloedarmoede, wat zich kan uiten in symptomen zoals vermoeidheid, zwakte, kortademigheid en duizeligheid. Het is dus belangrijk om voldoende ijzer binnen te krijgen via onze voeding.

Er zijn twee soorten ijzer: heemijzer en non-heemijzer. Heemijzer wordt voornamelijk aangetroffen in dierlijke producten, zoals vlees, vis en gevogelte. Non-heemijzer wordt aangetroffen in plantaardige producten zoals bonen, linzen, tofu en groene bladgroenten. Hoewel heemijzer beter wordt opgenomen door ons lichaam dan non-heemijzer, kan het toch nuttig zijn om voldoende non-heemijzerrijke voedingsmiddelen te eten, vooral als je een vegetarisch of veganistisch dieet volgt.

Naast de voedingsmiddelen die van nature ijzer bevatten, zijn er ook voedingsmiddelen die zijn verrijkt met ijzer, zoals ontbijtgranen en brood. Dit kan een goede optie zijn als je moeite hebt om voldoende ijzer binnen te krijgen via je normale voeding.

Het is belangrijk om te weten dat het gebruik van ijzersupplementen gevaarlijk kan zijn als je geen ijzertekort hebt. Een teveel aan ijzer kan leiden tot schade aan organen zoals de lever en het hart. Raadpleeg altijd een arts voordat je ijzersupplementen gebruikt.

Wil jij weten welke vitamines jij tekort komt? Stuur dan een mail naar: info@misskleurrijkeenergie.nl en ontvang de vitaminen vragenlijst voor een passend advies.

Kleurrijke groetjes Denise