Challenge ́In 7 dagen meer energie door kleur ́
Wat een leuke challenge, en ‘maar’ 7 dagen: In 7 dagen meer energie door kleur
Dit programma is samengesteld door Denise Rodenburg, die naast een leuke winkel inSchagen (Wemy ‘s, check haar website www.wemys.nl) ook bezig is met de betekenis en de energie van kleuren.
Je gaat een week lang werken met kleur in je kleding (elke dag een kleur), kleurrijk eten en drinken (waar mogelijk, ook de kleur van die dag), naast bewegen en ontspanning. Je gaat de kleur en kleuren, dus echt beleven en voelen. Want kleur dragen en kleur eten doet wat metje lichaam en geest. Naast natuurlijk bewegen en ontspannen. En na 7 dagen zul je ervaren dat je meer energie hebt, energieker bent, beter slaapt, fitter bent en beter in je vel zit. Dat ga ik deze week ervaren, en ik zal mijn bevindingen met jullie delen.
Aankoop:
De challenge is te vinden op de webshop bij “Online programma”.
Je kiest dan: ‘ In 7 dagen meer energie door kleur’. Zoals je ziet heeft ze nog veel meer keus, maar ik richt me nu voornamelijk op deze challenge van 7 dagen. Na betaling krijg je deze via mail toegezonden.
Algemene indruk:
Na mijn aankoop kreeg ik de challenge vrij direct in mijn mailbox, ik was erg nieuwsgierig en
ging de e-reader direct doorbladeren. Wat een vrolijkheid en energie straalt het uit. Ik kreeg
gelijk zin om te beginnen. Elke dag worden er 5 kopjes behandeld: kleurrijk eten, bewegen, kleurrijk drinken, kleurrijke kleding en ontspannen.
Voorbereiding:
Als je deze challenge gaat doen, vergt dat wel enige voorbereiding. Als je op maandag begint en je opent deze challenges pas maandagochtend, dan heb je natuurlijk de boodschappen voor het eten en drinken niet in huis.
Het is dus aan te raden deze challenge eerder aan te schaffen, het even van tevoren door te nemen en de boodschappen (zoveel mogelijk) in huis te halen, zodat je maandagochtend ook echt gelijk kunt beginnen met je aan te raden ontbijtje.
Deze challenge is er op gericht dat je maandags begint, dit, omdat je je kunt aansluiten op de fb groep die bij deze challenge hoort, in verband met support van Denise zelf, en andere deelnemers die deze challenge gaan doen, om elkaar te stimuleren en te activeren, maar daar kom ik later nog op terug.
Dag 1:
De kleur van dag 1 is blauw.
Deze kleurgeeft onder andere een kalmerend en rustig gevoel.
Nou, blauw heb ik in mijn kast en is ook een kleur die ik graag draag.
Eigenlijk best wel makkelijk, zo ’n naslagwerk, zo hoef je minder na te denken over: Wat trek
ik aan vandaag. Wat me opvalt aan de challenge, is dat de kledingkleur als laatst staat
benoemt, terwijl mijn dag begint met opstaan, douchen en……aankleden, dus moest ik eerst
even doorbladeren naar mijn kleur’çode’ van vandaag. Maar dat is natuurlijk geen probleem,
en de dagindeling zal voor iedereen anders zijn. Anderen zullen eerst gaan ontbijten en dan
aankleden. Dus dat is om het even.
Daarna volgde mijn ontbijt met kwark, noten en blauwe bessen, die uitgebreid beschreven
staat en dus makkelijk te volgen is. Wat ik erg leuk vind, is dat ook de voedingsstoffen
​worden beschreven die je eet, en wat dat voor positief effect dat kan hebben op je lichaam
en geest. Zo, ik ben mijn ochtend goed begonnen. Dat voelt al goed, en de kop is er af.
Nu kom ik even terug op de facebookgroep. Als je de challenge aanschaft, krijg je een
uitnodiging voor de community op fb, die hoort bij deze challenge. Daarin plaatst Denise tips
en trucs, en stelt vragen, om gemotiveerd aan de challenge te beginnen en te blijven volgen.
Ook kun je zelf je foto ’s en bevindingen plaatsten, om zo ook anderen te stimuleren en te
motiveren, en zelfs te inspireren met kleding en eten.
Zo had ik zelf bijvoorbeeld een vraag over het kleurrijke drankje van deze dag. Een heerlijke
smoothie met sinaasappel. Toen ik deze ging drinken, bevielen mij de scherpe velletjes van
de sinaasappel niet zo, die er in zaten. Dus ik stelde mijn vraag op de groep, hoe dit anders
kon, en of ik de smoothie misschien verkeerd had klaargemaakt. Vrij direct kreeg ik daarop
antwoord, dat dit wel de bedoeling was, aangezien de velletjes van de sinaasappel juist heel
gezond zijn. Kijk, dat is wel even fijn om te weten.
De lunch bestond uit een heerlijke frisse salade (die hou ik in mijn favorieten).
Het avondeten was een kipkerrie gerecht. Heerlijk gegeten, en de rest van de familie kan
gewoon lekker mee-eten. Vind ik ook wel een handig dingetje qua organisatie in het gezin.
Voor bewegen stond wandelen op het programma en als ontspanning een
ademhalingsoefening.

Wat hier ook bij aansluit zijn motivatiemails die voor elke desbetreffende dag zijn te lezen met tips en trucs voor de aankomende dag. Je moet dan wel even in de ochtend, of avond ervoor, je mail lezen. Zo was bijvoorbeeld de motivatiemail voor dag 1, geef je energie een cijfer (het is tenslotte een challenge om je energie en fitheid op te beuren).

En in de motivatiemail voor dag twee stond een tip voor een waterfles bij de hand houden
zodat je genoeg drinkt, en een momentje van extra ontspanning met een dekentje op de
bank. In een andere mail was de tip om een stappenteller te installeren op je telefoon, en
een andere motivatiemail vertelde me dat ik heerlijk een tijdschrift voor mezelf kon kopen.
En zo is er voor elke dag een extra reminder en/of tip, om je te motiveren de (volgende) dag
te beginnen.

Dag 2:
Ik heb heerlijk geslapen. Dus dat is al een goed begin. Het geeft me weer zin om te starten
met de nieuwe dag. Vandaag is de kleur
groen. Dit had ik gisteren al gelezen, want zelf leek het me ook een goed idee om aan het eind van dag 1, alvast te lezen wat er morgen op het programma staat.
De kleur groen dus voor vandaag. Met het dragen van groen oog je vriendelijk en oprecht. Ik
draag het graag en heb het volop in mijn kast, meer zelfs nog dan blauw.
Ik plaatste hiervan een foto in de fb groep, dat leek me leuk om anderen te inspireren en te
stimuleren. Daar werd leuk op gereageerd.
Voor het ontbijt koos ik hetzelfde als gisteren, en in de middag heerlijk geluncht met zalm,
gebakken ei en avocado. Mooie kleur groen die avocado. Ook weer een heerlijk fris drankje,
waar ik overigens weer een vraag over stelde in de groep, en ook hier kreeg ik vrij snel
antwoord op. Het avondeten was een spinaziequiche, leuk weer met de kleur groen.
Qua bewegen was de keus om te wandelen of een kleine work-out te doen. Hiervan staat
dan duidelijk een voorbeeldlink in de cursus. Ook met een leuk weetje, dat een kwartier
​bewegen per dag al heel goed voor je is. Kijk, dat geeft de burger moed, dat je niet elke dag
uren hoeft te sporten. Voor de ontspanning wordt een heerlijk voetenbadje aangeraden.
Wat een heerlijke complete dag met kleurrijk eten en drinken en een vrolijke kleur kleding,
met bewegen en ontspannen.

Dag 3:

Gisteren alweer even doorgenomen wat vandaag de bedoeling zou zijn. Helemaal blij, want
de kleur voor vandaag is rood. Dat is mijn lievelingskleur, en mijn kast hangt vol met rode kleding. Alle keus dus. Verder worden er ook deze dag weer kleurrijke weetjes over de voeding en de kleur rood beschreven. Kleuren doen wat met je humeur en kunnen dus een positieve invloed hebben. En tips voor het dragen van de kleur rood.
Het ontbijt begint met bananenpannenkoekjes met kokosrasp. Alhoewel mijn baksel er niet
uitziet, was het een heerlijk ontbijt (hiervan deelde ik even een foto van op de fbgroep, want
er mag ook best even gelachen worden). Ook de rest van de familie at lekker mee.
Vandaag staat er qua eten van alles in het rood op het programma. Radijs, tomaat, paprika.
Lekker geluncht, helemaal in het rood. Met een heerlijke smoothie (die dan weer groen was,
maar groen en rood passen goed bij elkaar, en het gaat om kleurrijk eten en drinken).
Het avondeten vulde ik zelf in met een teriaky met paprika en tomaat uit de oven, ik koos dus
een ander gerecht dan in het programma stond. Maar wel met rode ingrediënten.
Voor bewegen een kleine work-out, namelijk, touwtje springen. Lang geleden en ik had ook
geen springtouw in huis, maar heb met een denkbeeldig springtouw staan springen. Wat vermoeiend, maar wel lekker om te doen. Voor ontspanning is er gekozen voor gezichtsyoga. Heel origineel en leuk om te doen. Op naar morgen.

 

Dag 4:

Oeps, oranje. Niet mijn kleur. Maar ik laat me niet kennen en ga deze kleur ervaren. Ik draag het alleen op koningsdag en voetbal, en dat is ook wel logisch, omdat oranje ook de kleur van saamhorigheid, vrolijkheid en feest is. Vandaag dus als kleur om gewoon zo te dragen. Ik had al eens begrepen van de fb groep ‘Meer energie door kleur’ (ook een leuke groep om te volgen, gemaakt door kleurencoach Denise) dat de tegenhanger van oranje, blauw is, dus ik ga dit vandaag combineren met blauw. Het ontbijt smaakte heerlijk en snel gemaakt. Een energievol ontbijt met havermout en fruit. Voor de middag stond er iets voor de lunch met rijst. Helaas is me dit niet gelukt, en heb ik hetzelfde gegeten als gisteren, er was toch nog over. Het drankje zag er heerlijk uit, maar ik had de boodschappen, doordat mijn dag anders liep dan gepland, niet in huis, dus die bewaar ik voor een ander moment. De rest van de dag verliep ook geheel anders dan verwacht, dus voor deze verdere dag heb ik het programma even losgelaten. Misschien komt dat wel omdat het deze dag oranje was, hahahaha We aten vd Mc Donald (shame on you), maar mijn dochter merkte wijs op, dat de kipnuggets wel oranje waren en prima pasten in het dagschema….. Ik zag dat bewegen yoga was, met een handige link, dus die ga ik onthouden. Al heb ikzelf een 12-tal oefeningen die ik regelmatig in de ochtend doe, maar nieuwe tips zijn altijd welkom. En voor ontspanning werd getipt om te beginnen met een bullet journaal, die je helemaal naar eigen inzicht kunt maken. Ook deze dag werden er tussendoor weer kleurrijke weetjes beschreven in het programma. Leuk om te doen. Morgen weer een dag.

 

 

Dag 5:

Paars, je koninklijk voelen. Mooie kleur, maar ik kom tot de ontdekking dat ik dat echt bijna niet in mijn kast hangt. Wat ik best bijzonder vind, omdat ik het wel een hele mooie kleur vindt. Geen idee waarom. Een reden om daar eens naar te kijken. Uiteindelijk vond ik een trui met paars, paarse laarzen en paarse sieraden. De kleur paars laat je koninklijk voelen, nou dat voelde ik me eigenlijk wel. Leuk dat je dat dan ook zo kunt ervaren. Ik zag dat bewegen in de ochtend stond gepland, dus heb me er maar even aan gewaagd. Het zorgt voor een goede start van de dag. Het ontbijt bestond uit kwark met divers fruit, altijd goed en makkelijk om te doen. De lunch een gebakken ei met hüttenkäse en rosbief op brood. Een lekker vullende lunch, genoeg energie dus om de middag door te komen. Het kleurrijke drankje voor vandaag met onder andere ananas en sinaasappel, was heerlijk fris en deed me denken aan de zomer. Wel een heerlijk gevoel, zo in de herfst. Het avondeten was een vegetarisch gerecht met walnoten. Walnoten bevatten veel omega-3 vetzuren en antioxidanten. Dat was het weetje voor vandaag. En als ontspanning mocht ik lekker tekenen. Ik vind de ontspanningsoefeningen origineel bedacht, want ook creatief bezig zijn zorgt voor ontspanning.

Dag 6:

Deze dag is de kleur roze aan de beurt. Naast dat roze de associatie oproept van soft en liefelijk, blijkt dat roze juist kracht uitstraalt. Dus even mijn kast in duiken voor de ze vrolijke kleur. Ook deze outfit weer even gedeeld op de communitygroep. Altijd leuk om elkaar te stimuleren. Het ontbijt weer kleurrijk fruit met yoghurt en granola. Ik blijf dit toch wel het handigste en snelste ontbijt vinden. De lunch bestond uit een bietenwrap (moest toch echt even zoeken in de supermarkt) met pesto, avocado en sla. Handig mee te nemen naar je werk. Ook deze tips vind ik handig. Zo kun je dit weekprogramma altijd blijven volgen, ook in een drukke werkweek. Het gaat tenslotte om een lifestyle, en dat moet natuurlijk wel in te passen zijn, al vergt verandering wel wat tijd, tot je een andere mindset hebt. Een heerlijke avocado drankje, die mijn dochter overigens ook heerlijk vond. Zelf vind ik het het handigst deze te nemen bij de lunch,of later als tussendoortje. Het avondeten was een gerecht met pasta-pesto, heerlijk energierijk, snel en makkelijk. Wat ik erg leuk vind van deze dag, is, dat er handige beweegoefeningen staan beschreven. Gewoon wat bewegen tijdens tanden poetsen van je ene been op je andere been en je evenwicht bewaren. Niet moeilijk toch? Toch wel, dus we oefenen door.Verder stond er heerlijk fietsen op de planning, als ontspanning. Met een fietsroute app heb je zo de leukste fietsroutes opgezocht.

Dag 7:
Vandaag is de dag van de kleurenbomb. Alle kleuren die je wil dragen zijn goed. Geen
probleem, ik kleed me graag kleurrijk. Ik maak dit altijd af met alle kleuren sieraden. Dan
voelt het compleet. Het voelt vandaag wel als iets wat ik heb ‘gehaald’, een soort test die ik
heb doorstaan. Het is leuk om met kleur bezig te zijn. Kleur aan te doen, te voelen, te
ervaren, kleurrijk te eten, in combinatie met bewegen en ontspannen. Ook vooral
ontspannen, dat vergeet ik nog wel eens. Het ontbijt bestond uit een zuurdesembrood met
pindakaas en fruit. Ik vond de combi bijzonder, maar het smaakte heel erg lekker.
​De lunch was een soort tonijnsalade, niet mijn favoriet, maar ik heb het geproefd. En ik vind
dat je altijd alles moet proberen. Het kleurrijke drankje een heerlijke alcoholvrije cocktail.
Een momentje voor mezelf.
Bewegen weer oefeningen tussendoor. Zoals bijvoorbeeld als je staat te wachten tijdens het
eten koken, tot de aardappels koken. Hoe simpel kan het zijn?
En de ontspanning, heerlijk dansen op muziek, voluit. Nou, heerlijk, en dat doe ik regelmatig,
dus makkelijk te doen. Het is echt heerlijk, losgaan op je favoriete muziek.
Dit was alweer dag 7 van deze challenge.

 

 

 

 

 

 

 

Tot slot: Hoe voel ik me en wat heb ik deze week geleerd?
Wat een originele challenge en wat leuk om elke dag heel bewust bezig te zijn met kleur.
Mezelf kleurrijk kleden deed ik al, maar bewust bezig zijn met kleurrijk eten en drinken, daar
heb ik me nooit echt bewust mee bezig gehouden. Elke kleur heeft een betekenis, een soort
energie, die je niet alleen kunt zien, maar ook kunt voelen. Zelfs blinde mensen kunnen
kleuren ervaren en voelen (een weetje uit een van de motivatiemails). Kleuren hebben
energie. Zo kun je door een bepaalde kleur te dragen, ook een bepaalde emotie oproepen.
Dus als je een dag hebt waarin je je niet zo veel energie hebt, draag dan oranje. Heb je een
dag waarin je je koninklijk wilt voelen, draag dan paars.
Het dragen van bepaalde kleuren en daarbij kleurrijk eten en drinken, geeft echt een boost.
Natuurlijk ook in combinatie met bewegen. Je hoeft niet elke dag uren intensief te sporten,
ook een flinke wandeling, bewegen onder het koken, of simpel touwtje springen kan al
helpen. Maar ook zeker niet vergeten, ontspannen. Een heerlijk tijdschrift lezen, je favoriete
muziekje opzetten, of heerlijk ‘doelloos’ tekenen. Momenten van inspanning en ontspanning,
in combinatie met veel kleur dragen, kleurrijk eten en drinken, heeft me echt een stuk
vrolijker gemaakt. Ik vind dit een hele leuke challenge, en ik weet zeker dat dit heel goed
werkt tegen een winterdip. Maar ook andere momenten van het jaar, zal het zeker zorgen
voor een vrolijk gemoed, en een vrolijk gemoed geeft je weer zin en energie om dingen te
gaan doen en te ondernemen. Het zorgt voor het doorbreken van de negatieve cirkel. En ik
kan me voorstellen als je hier langer mee bezig bent, dat het je een hele andere mindset
geeft en je er zeker meer energie door krijgt, of het laat je je in ieder geval energieker voelen.
En dat heb ik deze week zeker gemerkt. Ik vind deze challenge daarom een echte aanrader.
Ook leuk om iemand cadeau te doen, of om samen met een vriend(in) te doen. Dat
motiveert ook om de stap te nemen, om jezelf uit te dagen hier bewust(er) mee bezig te zijn.
Een cadeautje voor jezelf!
Geschreven Door: Chantal van @sjantiestyle