Bij kleur denk ik vooral aan kleurrijke kleding en vooral sinds ik mijn winkel Wemy’s heb maar er is nog zoveel meer kleur om je heen heb ik ontdekt. Kleur in je interieur, kleur in accessoires, kleur in de natuur en ook kleur in eten. In dit artikel ga ik wat dieper op kleur in eten in .

De kleurkracht van voedsel verwijst naar de intensiteit en helderheid van de kleur van voedsel. De kleur van voedsel kan belangrijk zijn voor de perceptie van smaak en textuur, en kan ook een indicatie zijn van de voedingswaarde en rijpheid van het voedsel.

Voedingsmiddelen met heldere, levendige kleuren zoals groene bladgroenten, wortels, tomaten, bessen en citrusvruchten bevatten vaak hoge niveaus van vitamines, mineralen en antioxidanten. Voedingsmiddelen met een fletse, doffe kleur zoals bewerkte voedingsmiddelen, kunnen daarentegen minder voedingsstoffen bevatten en worden vaak geassocieerd met een ongezond dieet.

De kleur van voedsel kan ook een belangrijke rol spelen bij de presentatie en het visuele aspect van gerechten, en kan bijdragen aan de eetlustopwekkende eigenschappen van voedsel.

Welke kleuren hebben eetlustopwekkende eigenschappen?

Er zijn verschillende kleuren die eetlustopwekkende eigenschappen kunnen hebben. Over het algemeen worden heldere en levendige kleuren geassocieerd met een verhoogde eetlust, terwijl fletse en doffe kleuren de eetlust kunnen verminderen.

Rood is bijvoorbeeld een kleur die vaak wordt geassocieerd met eetlustopwekkende eigenschappen. Het kan de bloeddruk verhogen en de hartslag versnellen, waardoor het lichaam meer energie verbrandt en de eetlust kan toenemen. Oranje en geel worden ook vaak als stimulerend ervaren, omdat ze geassocieerd worden met energie en vrolijkheid.

Groen wordt vaak geassocieerd met gezondheid en vitaliteit, en kan daardoor ook de eetlust opwekken. Blauw daarentegen wordt juist geassocieerd met rust en kalmte, en kan de eetlust verminderen. Paars en roze kunnen verschillende effecten hebben, afhankelijk van de tint en de context waarin ze worden gebruikt.

Het is belangrijk op te merken dat de eetlustopwekkende eigenschappen van kleuren sterk kunnen variëren afhankelijk van de persoon en de cultuur. Daarnaast zijn er ook veel andere factoren die de eetlust kunnen beïnvloeden, zoals geur, textuur en smaak van voedsel.

Kleurrijke Groetjes Denise

ps. wil jij meer kleur eten volg dan ons kleurijke week programma.